Домой Разное Симптоми кору: що може вказати на дану хворобу?

Симптоми кору: що може вказати на дану хворобу?

120
0

Кір – це інфекційна хвороба, яка може давати серйозні ускладнення. Оскільки зараз у різних регіонах України відзначаються періодичні спалахи кору, слід знати про головні симптоми захворювання, щоб мати змогу вчасно звернутися до лікаря.

Ознаки кору
Симптоми кору залежать від періоду захворювання. Катаральний період, для якого характерні прояви загальної інтоксикації організму, триває від 3 до 5 днів. До його проявів належать:

  • Підвищення температури тіла.
  • Погіршення сну, дратівливість, примхливість – ознаки психомоторного збудження.
  • Риніт, біль у горлі, набряк дихальних шляхів.
  • Кашель «гавкаючого» характеру.
  • Кон’юнктивіт, розвиток реакції подразнення на світло (так звана світлобоязнь).
  • Набряк обличчя через запальні процеси в шийних лімфатичних вузлах.
  • Біль у животі, погіршення апетиту, діарея, нудота, блювання.
  • Можливі й інші прояви інтоксикації організму.

    На зміну катаральному приходить період появи характерних висипань на шкірі. Саме це і вважається головною ознакою кору, за якою зазвичай ставлять діагноз. Висипання з’являються на 3-5 день після початку хвороби, найбільше їх на обличчі, шиї, верхній частині тулуба. Поступово вони покривають усе тіло включно з кінцівками, розповсюджуються згори донизу (тобто від голови до ніг).

    Висипання при кору – це рожеві випуклі вузлики неправильної форми. Ці прищики можуть зливатися між собою, збільшуватися у розмірах. Період висипань ще супроводжується високою температурою тіла, посиленням симптомів кашлю, нежитю. Зазвичай цей період триває 4-5 днів, після чого висипання стають більш блідим, скорочується їхня чисельність та розміри. Поступово колір висипань стає світло-коричневим. Стан хворого значно покращується. Шкіра при цьому починає лущитися у місцях висипань, температура поступово знижується. Через 7-10 днів після зникнення висипань людина стає здоровою, за умови відсутності ускладнень.

    Ускладнення від кору можуть бути вкрай важкими, аж до запалення мозку чи мозкової оболонки, гепатиту, пневмонії. Найкращим захистом від хвороби є своєчасна вакцинація. Відповідно до Календаря профілактичних щеплень імунізація від кору проводиться двічі: в 1 та 6 років. Щоб захистити своїх дітей від кору та ускладнень, які може спричинити ця хвороба, слід своєчасно проводити вакцинацію.