Домой Разное Пігментація шкіри: чому виникає, що може означати?

Пігментація шкіри: чому виникає, що може означати?

151
0

Пігментні плями на шкірі можуть бути вродженими чи набутими. Саме останні вимагають підвищеної уваги до себе, адже бувають спричинені рядом серйозних проблем зі здоров’ям.

Колір шкіри залежить від багатьох факторів: від кількості певних пігментів, товщини шарів шкіри, кількості та розташування кровоносних судин під шкірою тощо. Пігментні плями, які з’являються, можуть бути звичайною косметичною особливістю, або ж свідчити про певні проблеми медичного характеру.

Пігментація відбувається тоді, коли меланіну в організмі не вистачає або ж, навпаки, його занадто багато. Результат – локальна нерівномірна зміна кольору шкіри. Коли меланіну забагато, шкіра темнішає, коли його бракує – світлішає. Поява пігментних плям є результатом впливу на кількість меланіну зовнішніх та внутрішніх факторів. До них належать:

  • Ультрафіолетове опромінення. Ультрафіолет, як природний так і штучний, шкідливий для людини. Він провокує пігментацію та появу новоутворень на шкірі, тож не рекомендується відвідувати солярій та засмагати під прямими сонячними променями.
  • Гормональні зміни. Вживання гормональних препаратів, оральних контрацептивів, менопауза, вагітність – все це може відображатися на шкірі.
  • Хвороби печінки та жовчного міхура. Пігментні плями можуть виникати на фоні проблем з печінкою чи жовчним міхуром, наприклад, при гепатиті А.
  • Травмування шкіри. Буває, що у місці травми підвищується концентрація меланіну, це й викликає пігментацію.
  • Неправильний догляд за шкірою. Неякісні косметичні засоби, ефірні масла, які містяться в духах, неправильно проведені процедури можуть підвищити чутливість шкіри до ультрафіолетових променів.
  • Генетична схильність. Чутливість шкіри до ультрафіолету часто передається на генетичному рівні.
  • Збої в роботі ендокринної системи. У випадку порушень функції щитоподібної залози на локальних ділянках шкіри меланін може бути відсутнім, що й призводить до появи білих пігментних плям.
  • Старіння шкіри. Вікові зміни призводять до зміни балансу пігментів в шкірі, що й провокує пігментацію.
  • У більшості випадків пігментація шкіри не є небезпечною, проте іноді її можуть викликати серйозні хвороби ендокринної системи, печінки, жовчного міхура. Тож не слід нехтувати проблемою, краще проконсультуватися з лікарем з цього приводу для проведення необхідних діагностичних процедур.