Домой Разное Чи можна застосовувати наркоз у дитячій стоматології?

Чи можна застосовувати наркоз у дитячій стоматології?

145
0

Днями у пресі повідомили страшний факт: дворічна дитина померла після введення загального наркозу в одній зі стоматологічних клінік Маріуполя. Ця жахлива подія змушує замислитися: а чи припустимо взагалі використовувати наркоз у дитячій стоматології, які показання та протипоказання до даної процедури?

Отже, стоматологи стверджують, що показаннями до застосування наркозу дітям є:

  • Екстрені операції з приводу гострих запальних хвороб всередині ротової порожнини (наприклад, абсцесу).
  • Видалення зубів, кіст тощо.
  • Множинний карієс, пульпіт, коли лікування є тривалим та болісним.
  • Наявність у дитини хвороб центральної нервової системи (у дитини відсутня реальна оцінка навколишньої дійсності, можливі судоми), пороків серця, бронхіальної астми, алергії на місцеві анестетики.
  • Також стоматологи стверджують, що загальний наркоз є просто необхідним, якщо дитина є неконтактною, дуже боїться лікарів та різних медичних маніпуляцій, кричить, кусається тощо.

    Однозначними протипоказаннями до введення загального наркозу дитині є:

  • Запальні процеси верхніх дихальних шляхів.
  • Запалення сечовивідних шляхів, печінки, легень.
  • Підвищений внутрішньочеревний тиск.
  • Алергія на певні медичні препарати.
  • Якщо рішення про введення наркозу прийнято, до цієї процедури слід ретельно підготуватися: зібрати анамнез, зробити ЕКГ, алергопроби на препарат, який буде вводитися. Також слід пам’ятати, що наркоз вводять лише натщесерце, тобто дитина не повинна зранку нічого їсти.

    Найчастіше дітям вводять наркоз не внутрішньовенно, а інгаляційно. Препарат починає діяти дуже швидко, середня тривалість дії – 15-20 хвилин. Лікарі стверджують, що препарати, що використовуються в дитячій стоматології, виводяться з організму через легені, вже через 10-15 хвилин їх сліду немає в крові дитини.

    Випадків, які вимагають однозначного введення наркозу дитині під час лікування зубів, є дуже мало. Найчастіше від цього методу можна і варто відмовитися, знайти контакт із дитиною, вмовити чи просто втримати її. Якщо ж іншого варіанту немає, слід дуже ретельно підготуватися до процедури, а головне – перевірити, чи не викличе введений препарат у малюка алергічну реакцію, яка цілком реально може призвести до смерті. Лікування дитини – це зона спільної відповідальності лікарів та батьків, ніколи не варто про це забувати.

    Читайте також: Визит в стоматологию закончился смертью 2-летнего малыша