Домой Разное Які факти про вірус папіломи людини варто знати кожному?

Які факти про вірус папіломи людини варто знати кожному?

146
0

Варто прийняти те, що кожна людина має практично невідворотні шанси на те, що вона або набуде вірус папіломи людини (ВПЛ), або вже його мала. Шанси менші в тих, хто щеплений від вірусу або взагалі не живе статевим життям. Не всі об’єктивно поінформовані про це.

Найпоширеніші помилки в розумінні ВПЛ
В суспільстві існують такі помилки щодо розуміння характеру і особливостей вірусу:

  • Чоловічій статі про це не потрібно турбуватись. Це не так. Серед чоловіків зростає частка онкологічних захворювань, які викликані вірусом папіломи людини. За результатами досліджень в США, серед чоловіків у віці від 18 до 59 років частка поширення всіх типів генітального вірусу склала 45,2%, серед яких 25,1% виявились онкогенними.
  • Презервативи можуть захистити від вірусу. Це також неправда, адже ВПЛ – це вірус, який може передатись шляхом «шкіра до шкіри». Безпосередньо при статевому акті презерватив захистить, але при зараженні під час поцілунків чи дотиків він безсилий.
  • Якщо в мене немає вірусу папіломи, а в мого партнера (партнерки) є, значить мала місце зрада. Це не обов’язково. Адже вірус може передатись навіть при використання чужих гігієнічних засобів та від матері до дитини.
  • Якщо поставили діагноз, то момент зараження потрібно шукати в недалекому минулому. Підступність вірусу в тому, що неможливо дізнатись, як довго в окремої людини проходив інкубаційний період. Він може зайняти від кількох тижнів до кількох років.
  • Якщо немає захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), то немає і вірусу папіломи людини. Це не так, адже звичайні тести, які показують ЗПСШ, не можуть показати ВПЛ. Щоб дізнатися, чи є у вас вірус папіломи, потрібно пройти окремий аналіз.
  • Навіть якщо виявлено ВПЛ, то нічого страшного – вилікують. ВПЛ – це саме вірусна, а не бактеріальна інфекція. Під час лікування можна позбутися від її проявів, але лікування від самого вірусу сучасна медицина не знає. Але є й хороша новина – в більшості випадків вірус через декілька років зникає.
  • Щеплення від вірусу папіломи може зробити сексуальне життя молоді безладним. Такий аргумент можна почути від людей чи організацій, які виступають проти щеплень. Жодних розумних причин так стверджувати поки що не знайдено.
  • Якщо є вірус папіломи, то буде рак. Це не так, бо досить мала ймовірність того, що саме вірус призведе до онкологічного захворювання. Навіть якщо це відбудеться, то пухлина, яка спричинена вірусом папіломи, краще піддається терапії та має великі шанси на успішне лікування. На відміну від інших причин розвитку раку, таких як куріння.
  • Здоров’я – найважливіше в житті людини. Тому знати про небезпеки, які нас оточують – це життєва необхідність.