Домой Разное Що таке метаболізм? Як покращити обмін речовин в організмі?

Що таке метаболізм? Як покращити обмін речовин в організмі?

149
0

Метаболізм, або обмін речовин – це сукупність біохімічних реакцій в організмі, які підтримують всі необхідні для життєдіяльності процеси. В першу чергу це перероблення їжі в енергію з подальшим її розподілом та спалюванням. Метаболізм активно діє у м’язовій тканині, тому нормальний обмін речовин – це запорука гарної фізичної форми, а повільний – появи зайвих кілограмів.

Швидкість обмінних процесів у кожного є індивідуальною, вона закладена на генетичному рівні. Нормальний метаболізм – запорука гарного здоров’я. Вважається, що кожні 10 років обмін речовин в організмі людини уповільнюється приблизно на 10%, тому певні хвороби та зайва вага з’являються саме з віком. Проте існують методи прискорення метаболізму. Знаючи, як це зробити, можна керувати не лише своєю вагою, а й загальним станом здоров’я.

Що, крім природного старіння організму, може уповільнювати обмін речовин? Перш за все, це вживання у їжу великої кількості простих вуглеводів, які є в тістечках, солодощах, фаст-фуді, та усіх різновидів цукру. Відсутність фізичних навантажень теж негативно впливає на метаболізм, як і нестача білкової їжі в раціоні, надмірна вага та дефіцит води в організмі.

Прискорення обміну речовин може мати 2 головні мети: покращення стану здоров’я та зниження маси тіла. Вони дуже часто між собою взаємопов’язані, адже саме зайва вага провокує безліч хвороб. Перед тим, як вирішити вплинути на свій метаболізм, слід проконсультуватися з дієтологом та терапевтом, врахувати усі свої хронічні недуги та обмеження, пов’язані зі здоров’ям.

Прискорити метаболізм допомагають:

  • фізичні навантаження;
  • правильне харчування: обов’язковий сніданок, легка вечеря, вживання білкових продуктів, прийом їжі 5 разів на день невеликими порціями;
  • дотримання питного режиму: треба випивати 1,5-2 л води на день, корисним є зелений чай, чашка кави зранку (якщо немає протипоказань до її вживання);
  • повноцінний сон: оптимально – 8 годин на добу;
  • відвідування сауни, бані, хамаму (якщо стан здоров’я дозволяє);
  • свіже повітря, активний спосіб життя.

Якщо дотримуватися цих рекомендацій, можна зберегти нормальний обмін речовин до старості. Бонусом здорового способу життя буде гарне самопочуття та струнка фігура.