Домой Разное Міфи про діабет та їх спростування з медичної точки зору

Міфи про діабет та їх спростування з медичної точки зору

126
0

Цукровий діабет – це хвороба, яка докорінно та назавжди змінює життя людини. В Україні на сьогодні діагноз “діабет” поставили 1,2 мільйонам осіб, і ще приблизно стільки ж поки що не здогадуються про свій статус. Таку статистику озвучують у рамках Всеукраїнського проекту з профілактики діабету “Почни сьогодні”.

Цукровий діабет уже давно обріс певними міфами, у які вірить багато людей. Спростувала та пояснила їх учасниця Проекту, лікар-ендокринолог вищої категорії Ольга Орлик.

Міф №1. Діабет розвивається через зловживання цукром. Насправді, деякий взаємозв’язок є, але він точно не абсолютний. Зловживання солодким – це лише один з факторів ризику, разом з надмірною вагою, вживанням жирної їжі, поганою спадковістю, недостатньою фізичною активністю тощо. До цукрового діабету призводить комплекс цих факторів, а не лише один з них. Рекомендована добова норма цукру – 20-25 г.

Міф №2. Хворим на цукровий діабет обов’язково потрібен інсулін. Це справедливо лише для діабету першого типу, інсулінозалежного, який викликають автоімунні порушення в організмі. Таких пацієнтів усього 10%. Решта хворіє на діабет другого типу, інсулінонезалежний. Терапія для таких пацієнтів починається з таблетованих, а не ін’єкційних препаратів.

Міф №3. Діабет передається у спадок. Погана спадковість – це лише один з факторів ризику, а не обов’язкова умова розвитку хвороби. Людині передається схильність до діабету, а не власне хвороба. Наприклад, зайва вага більше впливає на розвиток діабету.

Міф №4. Хворим на діабет не можна займатися спортом. Занадто інтенсивні фізичні навантаження дійсно протипоказані, але помірна фізична активність навпаки є бажаною. Найкраще підійде спортивна ходьба, біг, велосипедний спорт, проте стан хворого треба постійно тримати під контролем та консультуватися з приводу занять з лікарем.

Міф №5. Діабет можна вилікувати. На жаль, цукровий діабет – це невиліковна хвороба. Проте її можна тримати під контролем, щоб жити повноцінним життям. Також треба знати, що можна своєчасно дізнатися про ризик виникнення хвороби та попередити її, це цілком реально завдяки коригуванню способу життя.

Цукровий діабет – це не вирок, з ним можна прожити довге та повне життя. Проте для цього слід навчитися контролювати хворобу, неухильно дотримуючись рекомендацій ендокринолога щодо лікування та коригування способу життя.