Домой Разное Оливкова олія: корисні для здоров’я властивості продукту

Оливкова олія: корисні для здоров’я властивості продукту

166
0

Оливкова олія – надзвичайно корисний продукт, який радять вживати і лікарі, і дієтологи. Його рекомендують вагітним жінкам, маленьким дітям, хворим на різні хронічні недуги. Тож у чому лікувальні властивості оливкової олії.

Що треба знати про оливкову олію?
Оливкова олія знижує рівень холестерину в крові, тому її рекомендують вживати для профілактики атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань. Також вона має яскраво виражений протизапальний ефект, тому є помічником у лікуванні ГРВІ, ангіни, виразки шлунку та дванадцятипалої кишки та інших запальних процесів в організмі. Оливкова олія фігурує в дієті «стіл №1», яку рекомендують хворим на виразку шлунку.

В цьому продукті міститься олеїнова та ліноленова кислота, антиоксиданти, а також вітаміни А, D, Е, К. Завдяки цьому оливкова олія нормалізує процеси травлення, покращує імунітет, уповільнює процеси старіння тканин та органів, зміцнює пам’ять, сприяє покращенню розумової діяльності. Крім того, оливкова олія зміцнює кісткову тканину, є профілактикою онкологічних хвороб.

Оливкову олію рекомендується вживати вагітним жінкам, оскільки вона містить мононасичені жирні кислоти, які беруть участь у формуванні мозку та нервової системи плоду.

Як же правильно обрати оливкову олію, адже асортимент у сучасних магазинах величезний? Найкраще придбати продукт, приготований шляхом холодного віджиму, про що має бути написано на етикетці. Там буде вказано «Extra virgin olive oil», що означає, що під час виробництва олії використовувалися лише механічні засоби, без теплової та хімічної обробки. Саме такий вид оливкової олії має найбільше корисних властивостей.

Слід пам’ятати про деякі протипоказання до вживання оливкової олії. Оскільки вона має сильну жовчогінну дію, хворим на хронічний холецистит, жовчнокам’яну хворобу треба порадитися з лікарем перед її вживанням. Так само треба вчинити хворим на недуги шлунково-кишкового тракту, печінки.

Загалом оливкова олія в абсолютній більшості випадків прекрасно сприймається організмом та є корисною для здоров’я людини. Звичайно, не можна їсти її ложками, та таке собі й уявити важко. На оливковій олії можна варити супи, смажити різноманітні страви, нею корисно і смачно заправляти салати. Не відмовляйте своєму організму в цьому джерелі вітамінів та корисних речовин.