Домой Разное Ламкі нігті: косметична чи медична проблема?

Ламкі нігті: косметична чи медична проблема?

118
0

Проблема ламкості нігтів є доволі поширеною, особливо взимку. Чому ж ще вчора красивий манікюр починає псуватися на очах, та що допоможе швидко відновити нормальний стан нігтів?

Чому ламаються нігті?
Причин ламкості нігтів є декілька. Серед них можна виокремити такі найбільш поширені:

  • Дефіцит в організмі вітамінів та корисних мікроелементів. Це найбільш розповсюджена причина псування нігтів саме взимку, коли ми недоотримуємо усі необхідні вітаміни з їжі. Для міцності нігтьової пластини треба вживати м’ясо, рибу, яйця, інакше вона буде ламкою та нездоровою на вигляд. Покращити стан нігтів допоможе кальцій, якого багато в сирі та інших кисломолочних продуктах, яйцях, броколі, бобових, горіхах та інжирі. Також для міцності нігтів корисний магній, який міститься в злаках, житньому хлібі, квасолі, сої, бананах, горіхах, шпинаті. Крім того, для здорових нігтів корисні кремній, його можна отримати з моркви, салату та грибів, та фосфор, якого багато в м’ясі тварин та птахів, рибі, морепродуктах, яйцях, горіхах та насінні. Щоб нігті були міцними, слід їсти їжу, багату на вітаміни А, групи В, С, D, Е. Якщо випадок дуже серйозний, треба звернутися до лікаря, який порекомендує спеціальні вітамінно-мінеральні комплекси.
  • Проблеми зі здоров’ям. На стан нігтів впливають: порушення обміну речовин в організмі, запальні процеси, вживання антибіотиків, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, підшлункової залози, ендокринні хвороби.
  • Зловживання миючими засобами. Нігті можуть псуватися через контакт з миючими засобами, які бувають доволі агресивними за своїм хімічним складом. Щоб уникнути проблеми, слід привчити себе робити хатні справи у гумових рукавичках, користуватися кремом для рук, зміцнювати нігті за допомогою спеціальних ванночок.
  • Неправильна обробка нігтя. Нігті можуть стати ламкими через неправильно зроблений манікюр. Деяким людям не підходять металеві пилочки, вони сприяють розшаруванню нігтьової пластини, у такому разі краще віддати перевагу скляним пилочкам з дрібним абразивним напиленням. Ніколи не шліфуйте ослаблені нігті, це може призвести до їх обламування.
  • Ламкі нігті – це може бути як медична, так і косметична проблема. Спочатку слід проаналізувати стан свого здоров’я та характер харчування, можливо, проблема криється саме в цьому. У такому разі не зволікайте з візитом до лікаря та постарайтеся якомога швидше переглянути свій денний раціон.