Домой Разное Як бігати взимку з користю для здоров’я? Практичні поради

Як бігати взимку з користю для здоров’я? Практичні поради

137
0

Біг – це універсальний вид спорту, яким може за бажання займатися практично кожний. Він дозволяє підтримувати гарну фізичну форму, є прекрасним, корисним видом фізичної активності. Проте чи можна бігати взимку? Чи не принесе це організму більше шкоди, аніж користі?

Бігати взимку можна, але при цьому треба неухильно дотримуватися певних правил. Дуже важливим показником є температура повітря на вулиці. Якщо там сильний мороз, температура опустилася до -10° та нижче, біг краще відкласти. Оскільки вдихання такого холодного повітря під час бігу може негативно відобразитися на органах дихання та самопочутті людини в цілому.

Також важливим показником є тривалість бігу на вулиці взимку. Вона, звичайно, напряму залежить від ступеню підготовки спортсмена. Для новачків рекомендується починати тренування з пробіжок, тривалістю 10-15 хвилин, щодня намагаючись збільшити час на 5 хвилин. Проте більше як півгодини — 40 хвилин бігати в холодну пору року не варто.

Якщо зимова пробіжка має відбутися, збираючись на неї варто пам’ятати про багатошаровість в одязі. Використання декількох шарів допомагає правильно та ефективно розподіляти піт та тепло, що виділяються під час бігу, уникаючи при цьому зайвого перегріву чи, навпаки, переохолодження. Доцільним є використання термобілизни, яка забезпечує циркуляцію повітря та дозволяє вчасно висушувати піт і підтримувати оптимальну температуру тіла, не дозволяючи йому переохолоджуватися.

Велике значення має правильно обране місце для бігу. Найкраще для цього підійде відносно закритий простір: парк з густими деревами, вулиці зі щільними будинками. Це дозволить захистити бігуна від зайвого вітру, який буває дуже холодним взимку.

Необхідно пам’ятати, що перед початком тренування обов’язково треба зробити розминку, щоб розігріти м’язи та суглоби.

Щоб захистити себе від обвітрювання та обморожування під час пробіжки, варто не пізніше, ніж за годину до виходу на вулицю, нанести на обличчя захисний крем, а безпосередньо перед тренуванням – бальзам на губи.

Ще одне надзвичайно важливе правило – під час пробіжки дихати треба виключно через ніс. Якщо носового дихання бракує, слід знизити швидкість бігу.

Зимове тренування на свіжому повітрі може бути корисним, та для цього слід враховувати особливість погодних умов та дотримуватися певних правил. Інакше шкоди собі можна принести більше, ніж користі.