Домой Разное ТОП-10 продуктів з високим вмістом вітаміну С

ТОП-10 продуктів з високим вмістом вітаміну С

123
0

Вітамін С – це надзвичайно потужний природний антиоксидант, який оберігає організм від вірусів та бактерій, має протизапальну дію, зміцнює імунітет в цілому. Саме тому питання вживання продуктів, багатих на вітамін С, є таким актуальним саме в осінньо-зимовий період. У суспільстві панує міф, що найбільше цього вітаміну в лимоні, проте це не так. Є достатня кількість продуктів, в яких аскорбінової кислоти набагато більше, ніж в лимонах, в яких її усього 40 мг/100г.

Продукти, в яких є багато аскорбінової кислоти
Отже, щоб наш організм отримував максимальну кількість такого корисного вітаміну С, слід вживати наступні звичні для наших географічних широт продукти:

  • Шипшина. В плодах сухої шипшини міститься 1200 мг вітаміну С на 100 г, свіжої – 650 мг/100г. Тобто, засушені плоди, які доступні взимку, є навіть кориснішими. Їх можна їсти як самостійну страву, варити компоти, морси.
  • Червоний болгарський перець. В цьому овочі 250 мг аскорбінової кислоти на 100 г. Також у червоному перці міститься каротин та лікопін, що є дуже сильними антиоксидантами, які знижують ймовірність розвитку раку. Крім того, у червоному болгарському перці багато вітаміну А, тож їсти його рекомендовано всім.
  • Чорна смородина. Вміст в ній вітаміну С – 200 мг/100г. Найбільш корисною є свіжа смородина, проте за умови правильно виконаних заготівель корисною є й консервовані чи заморожені ягоди.
  • Обліпиха. В ній також 200 мг вітаміну С на 100 г. Заморожені плоди обліпихи можна зберігати до самої весни, готуючи з них різні корисні страви.
  • Яблука. Так, в яблуках більше вітаміну С, ніж в цитрусових, а саме 165 мг/100г. Ці фрукти можна їсти цілий рік, вони зазвичай гарно зберігаються. Також в них багато корисних мінералів, таких як калій, фосфор, кальцій, магній, натрій, залізо, вітаміни Е, групи В, РР, фолієва кислота.
  • Петрушка. В зелені петрушки 150 мг аскорбінової кислоти на 100 г. Її можна вирощувати взимку просто на підвіконні, щодня отримуючи порцію вітамінів та мінералів.
  • Зелений болгарський перець. В ньому менше вітаміну С, ніж в червоному, але також багато – 150 мг/100г. Також в ньому є клітковина, яка нормалізує роботу кишечника, та багато інших корисних речовин.
  • Броколі. В цьому овочі 136 мг вітаміну С на 100 г. Страви з броколі корисні, низькокалорійні, не призводять до здуття чи будь-яких проблем з травленням.
  • Брюссельська капуста. Ще один вид капусти з високим вмістом вітаміну С – 120 мг/100г. Також в ній багато калію, через що вона корисна для гіпертоніків.
  • Кріп. Закриває десятку лідерів кріп, в якому міститься 100 мг аскорбінової кислоти на 100 г. На зиму його можна заморожувати або так само, як і петрушку, вирощувати на підвіконні.
  • Кінець осені та початок зими – це час, коли природний імунітет людини знижується, погодні умови погіршуються, і вона стає вразливою до хвороб. Щоб захистити себе, варто вживати достатню кількість вітаміну С з їжею.