Домой Разное Акліматизація: як впливає на здоров’я різка зміна погодних умов?

Акліматизація: як впливає на здоров’я різка зміна погодних умов?

143
0

Взимку надзвичайно популярними стають поїздки у теплі країни, адже так хочеться сховатися від холодів та ще раз побалувати себе гарною погодою. Проте, плануючи зимову відпустку на морі, слід враховувати особливості адаптації організму людини до різкої зміни кліматичних умов. Особливо це стосується дітей.

Клімат – це поняття, яка включає в себе такі показники, як температура повітря, його вологість, кількість кисню, тривалість світлового дня, інтенсивність ультрафіолетового опромінення. Під час переміщення людини до регіону з кліматом, який дуже сильно відрізняється від звичного для неї, дуже часто виникає акліматизація – процес пристосування до нових умов навколишнього середовища, який може бути досить складним для організму.

Під час акліматизації самопочуття людини може різко змінюватися, впродовж перших 2-3 діб після переміщення ймовірна слабкість, запаморочення, напади нудоти, сонливість, проблеми з апетитом. Особливо гостро ці симптоми проявляються, якщо змінився не лише клімат, а й часовий пояс. Через пару днів стан знову може стати іншим: людина відчуває гіперактивність, вона занадто збуджена, кровообіг посилюється, заснути важко. Після цього нарешті організм остаточно переналаштовується на новий лад, ймовірне підвищення температури тіла, прискорення серцебиття, зниження імунітету.

Отже, акліматизація може тривати до 2 тижнів, а іноді й довше. Тому коротка відпустка взимку у теплі країни – це завжди крок у невідомість, організм може просто її не сприйняти.

Слід зазначити, що через акліматизацію проходять далеко не всі, вона є суто індивідуальною. Багато людей взагалі не відчувають жодного дискомфорту від зміни клімату, проте передбачити поведінку організму неможливо.

Щоб не зіпсувати собі відпустку, краще дотримуватися таких простих правил:

  • Взяти з собою аптечку з ліками, які можуть допомогти у різних ситуаціях.
  • Не зловживати стравами з місцевої кухні, особливо у перші дні після приїзду. Дітям взагалі не рекомендовано давати нетипову для них їжу. Особливо уважно слід підійти до якості питної води.
  • Якщо є така можливість, краще спланувати приїзд на ранок, а не на вечір. Тоді у організму буде більше часу на відпочинок та відновлення сил.
  • Добре виспатися та відпочити перед поїздкою.
  • Лікарі радять не брати у країни з кардинально іншим кліматом дітей до трьох років, особливо якщо поїздка буде тривати менше 2-х тижнів. Через таку відпустку імунітет дитини може лише постраждати. Якщо ж поїздка є неминучою, не порушуйте режим дня малюка та не експериментуйте з його їжею. Також не слід тягнути дитину в море одразу після приїзду, краще перші 2-3 дні лише обтирати її морською водою, обливати, і тільки після цього почати купати. У морі перебувати дітям не варто більше 10 хвилин підряд, на пляжі можна знаходитися з 10:00 до 16:00.

    Відпочивайте з розумом та відповідально ставтеся до організації дозвілля ваших дітей.