Домой Разное Вчені виявили можливі причини синдрому раптової смерті немовлят

Вчені виявили можливі причини синдрому раптової смерті немовлят

122
0

Синдром раптової смерті немовлят – це страшне явище, достеменних причин якого вчені та лікарі поки не знають. Здорова на вигляд дитина першого року життя просто помирає уві сні. Та наразі виявили фактори, які можуть впливати на виникнення цього синдрому.

Міжнародна група вчених провела дослідження та виявила, що у малюків, які раптово померли уві сні, були певні приховані патології розвитку. Було вивчено 55 випадків раптової смерті немовлят у США, усі вони зовні були абсолютно здоровими. Проте розтини показали, що у цих дітей були аномалії у структурах ствола мозку, які напряму пов’язані з процесом дихання, рухами шиї та голови. У малюків з вродженими патологіями критично порушуються дихальні та моторні реакції, коли вони сплять на животі, таких висновків дійшли вчені. Тому лікарі й стверджують, що спати на животі дитині першого року життя не можна, це небезпечно для її життя. Майже всі діти, які помирали через синдром раптової смерті,спали при цьому на животі. Виявлені патології найчастіше трапляються у недоношених малюків, крім того, хлопчики на них страждають частіше, ніж дівчатка. 

Наступний запланований етап дослідження – розробка методів скринінгу та визначення біомаркерів для виявлення дітей, які схильні до синдрому раптової смерті. Саме цим і планують зайнятися вчені вже найближчим часом.

Ще одна група вчених, з Брістольського університету в Великобританії, проаналізувала дані 760 випадків раптової смерті немовлят. Автори дослідження дійшли висновку, що діти, яких сповивають, на 30% частіше помирають від синдрому раптової смерті. Особливо цей ризик є великим для дітей віком старше 6 місяців, яких продовжують сповивати на ніч. Такі малюки вже вміють самостійно перевертатися і часто прокидаються на животі, а не на спині. Тому немовлят, які вже досягли піврічного віку, не рекомендується сповивати зовсім. Вчені підкреслюють, що не мають достатніх даних для підтвердження того, що саме сповивання призвело до смерті малюків. Це наразі лише припущення, тенденція, на яку варто звернути увагу.