Домой Разное Чому треба їсти гранат: корисні для здоров’я властивості фрукта

Чому треба їсти гранат: корисні для здоров’я властивості фрукта

147
0

Гранат – надзвичайно корисний фрукт, який часто рекомендують лікарі. В ньому містяться вітаміни С, групи В, Р, кальцій, калій, магній, фосфор, залізо, натрій, йод, марганець, клітковина, мінеральні речовини. У гранатовому соку є лимонна, яблунева, борна та інші органічні кислоти, азотисті та дубильні речовини, хлористі та інші солі. Крім того, гранат – це чудовий природний антиоксидант, а його корисні властивості майже повністю зберігаються у рідкому вигляді, тобто у сокові.

Корисні властивості граната
Цей смачний фрукт слід вживати з наступних причин:

  • Гранат допомагає скинути зайву вагу. Усього лише склянка гранатового соку на день допомагає схуднути, адже він продовжує відчуття насиченості, і людина менше їсть. Ефективно блокує почуття голоду і серцевина гранату, насіння плоду. Вчені вважають, що причина – в поліфенолах, які містяться в гранаті та пригнічують апетит.
  • Вживання гранату знижує ризик розвитку раку молочної залози. У цьому фрукті є фітохімічні речовини, які попереджають виникнення та уповільнюють розвиток ракових клітин у молочних залозах.
  • Гранат захищає від хвороб серця. Вчені стверджують, що цей чудо-фрукт може знижувати ризик смерті від серцево-судинних захворювань, що є найбільш поширеною причиною смертності в усьому світі. Щоденне вживання насіння граната призводить до зниження рівня спеціальних органічних речовин у крові, у яких жир спочатку зберігається, а потім використовується для енергії. Половина склянки гранатового соку на день захищає від ризику інсульту та інфаркту завдяки високому вмісту в ньому антиоксидантів.
  • Гранат сприяє покращенню пам’яті. У даному фрукті є поліфеноли, які позитивно впливають на здоров’я мозку та покращують пам’ять, особливо у літніх людей. Вживання гранату та гранатового соку покращує показники вербальної та зорової пам’яті у людей середнього та старшого віку.
  • Можливі протипоказання до вживання гранату
    Гранатовий сік протипоказаний хворим на виразку шлунку та на гастрит з підвищеною кислотністю. Також його не рекомендують давати дітям до 1 року. Гранатовий сік може руйнувати зубну емаль, тому пити його краще через трубочку, або розведеним з водою. Також слід знати, що гранат може спричинити закреп, тому він протипоказаний людям, у яких є проблеми з дефекацією, геморой тощо.