Домой Разное Які ліки не рекомендується вживати при вірусних інфекціях?

Які ліки не рекомендується вживати при вірусних інфекціях?

129
0

У Міністерстві охорони здоров’я України занепокоєні через те, що в нашій державі типовою є ситуація призначення та вживання необґрунтованих лікарських препаратів для лікування гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Проблема існує ще й через те, що більшість ліків в українських аптеках можна купити без рецептів. МОЗ надає лікарям свої рекомендації щодо призначень препаратів для симптоматичного лікування неускладнених ГРВІ. Про це повідомляє ІА «Уніан» з посиланням на джерела в МОЗ.

Отже, на чому ж наголошують спеціалісти МОЗ? При стандартній ГРВІ не рекомендуються:

  • Антибіотики. Антибактеріальні засоби лікують лише бактеріальні інфекції, а не вірусні, для їхнього призначення необхідно проведення певних аналізів.
  • Противірусні препарати, крім озельтамівіру та занамівіру для лікування деяких штамів грипу.
  • Імуномодулятори, вони можуть бути шкідливими, користі ніякої не приносять.
  • Інтерферони, їхню ефективність можна співставити з ефектом плацебо.
  • Антигістаміни, їхня ефективність при лікуванні ГРВІ не доведена.
  • Сиропи від кашлю, особливо для дітей віком до 4-х років, для яких вони можуть бути шкідливими.
  • Вітаміни, їхня ефективність для лікування ГРВІ не доведена.
  • Рослинні препарати, також з причини недоведеності ефективності.

Особливо МОЗ наголошує на шкідливості лікування подібними препаратами дітей, яке так широко практикується в нашій країні. Планується проводити роз’яснювальну роботу серед медичних працівників та пацієнтів щодо доцільності прийому тих чи інших ліків при ГРВІ.

А як же тоді треба боротися з ГРВІ за рекомендаціями МОЗ? Оскільки це вірусні інфекції, їхнє лікування є симптоматичним: хворому треба пити багато теплої рідини, за необхідності знижувати температуру тіла препаратами на основі парацетамолу чи ібупрофену (при температурі вище 38,5°С), за можливості дотримуватися постільного режиму. Без ускладнень ГРВІ зазвичай проходить за 3-5 днів. Якщо і після цього симптоми хвороби не щезають, ймовірна поява ускладнень, які вже лікуються зовсім по-іншому.