Домой Разное Способи отримання організмом вітаміну D в осінньо-зимовий період

Способи отримання організмом вітаміну D в осінньо-зимовий період

117
0

Вітамін D відіграє надзвичайно важливу роль у функціонуванні людського організму, він необхідний для міцності кісток та зубів, нормальної розумової діяльності, захисту від вірусних захворювань, офтальмологічних та дерматологічних хвороб тощо. Проте, на жаль, мешканці Північної півкулі, зокрема і України, відчувають значний дефіцит цього вітаміну в осінньо-зимовий період, адже найпростіший шлях його потрапляння до організму – через сонячні промені. Восени сонця стає менше, а взимку воно взагалі нечасто балує своїм теплом, тож слід знати і про інші способи отримання вітаміну D.

Як отримати необхідну кількість вітаміну D?
Починати день треба зі сніданку, але їсти саме ті продукти, які багаті на вітамін D. Це яйця, молочні та кисломолочні продукти, апельсиновий сік. Правильний збалансований сніданок може забезпечити левову дозу добової норми вітаміну D.

Ще один важливий пункт у питанні профілактики вітаміну D – вживання риби та морепродуктів. Найбільше вітаміну D в лососі та форелі, також можна їсти рибні консерви. В них, звичайно, менша концентрація вітамінів, але вони там є.

День можна закінчити молочним коктейлем або просто склянкою молока, адже в одному літрі цього напою міститься до 30% від добової норми вітаміну D. Молоко можна замінити на йогурт, або ж додати до коктейлю фрукти. Це буде і смачно, і корисно.

Крім того, ні в якому разі не варто втрачати нагоду побути під променями сонця у погожі осінні чи зимові дні. Можна просто посидіти на лавочці, прогулятися по парку чи погуляти містом, уникаючи затінків.

Також лікарі радять в осінньо-зимовий період приймати вітамін D у краплях, оскільки вони стверджують, що його дефіциту усе одно не вдасться уникнути. Інформацію про необхідне дозування можна знайти в інструкції до препарату.

Дефіцит вітаміну D призводить до таких негативних для здоров’я наслідків, як деформація та перелами кісток, остеопороз, артрит, хвороби серця та судин. Його нестача провокує хронічну втому, депресію, головний біль, гіпертонію, може призвести до розвитку діабету другого типу. Тож треба зробити все можливе для того, щоб забезпечити організм необхідною дозою вітаміну D у період холодів та зниженої сонячної активності.