Домой Разное У світі відомо про 13 патогенів, стійких до будь-якого лікування – ВООЗ

У світі відомо про 13 патогенів, стійких до будь-якого лікування – ВООЗ

130
0

Проблема резистентності бактерій набуває все більшого розголосу та поширення. Лікарі б’ють на сполох: виявляється, існують такі патогенні мікроорганізми, які взагалі неможливо вилікувати. У Всесвітній організації охорони здоров’я заявляють, що всього їх 13. Серед цих патогенів ті, що викликають туберкульоз, пневмонія, інфекцію сечовивідних шляхів тощо.

На фоні цього болючого питання стійкості бактерій до відомих антибіотиків у ВООЗ констатують сильний брак ефективних ліків. За останні 70 років на ринку з’явилося усього 2 нові антибіотики. При цьому бактерії поступово вчаться боротися з тими ліками, які раніше їх вбивали. Тобто, ці мікроорганізми еволюціонують, мутують та підлаштовуються від нові умови існування, що вкрай негативно впливає на здоров’я та життя людей.

На сьогодні багато ліків знаходиться на етапі розробки, проте найчастіше вони є лише модифікацією уже існуючих засобів, тому будуть тимчасовою мірою боротьби з бактеріями. У ВООЗ стверджують, що на дослідження та розробку антибіотиків нового покоління не вистачає матеріальних засобів. Та статистика є дуже сумною та лякаючою: уже сьогодні від форм туберкульозу, стійких до будь-яких ліків, щороку помирає 250 тисяч чоловік. Також все більш поширеною є форма пневмонії та інших хвороб, що не піддаються лікуванню.

Якщо ситуацію докорінно не змінити, людство поступово повернеться до тих часів, коли хворі помирали від простих інфекцій, під час хірургічних операцій тощо. Тож ВООЗ закликає фармацевтичні компанії більш активно включитися у процес винайдення та виготовлення нових ефективних ліків.

Ще один важливий момент: антибіотики треба вживати лише за наявністю певних показань та за призначенням лікаря. Саме неконтрольоване та надзвичайно поширене вживання антибактеріальних засобів призводить до того, що бактерії до них звикають і виробляють стійкість. Тож зайвий раз подумайте, перш ніж необдумано купити та почати приймати антибіотики без крайньої на те потреби.