Домой Разное Китайські вчені пропонують боротися з карієсом за допомогою вакцинації

Китайські вчені пропонують боротися з карієсом за допомогою вакцинації

129
0

Вчені з Уханьського інституту вірусології Академії наук Китаю заявили про створення вакцини проти карієсу, а саме проти бактерії Streptococcusmutans, що живе в ротовій порожнині та часто є причиною цього захворювання. Про це повідомляє ІА «Уніан» з посиланням та Indiatimes.

Вже завершено дослідження нової вакцини проти Streptococcusmutans, і їхні результати є обнадійливими – вдалося досягти пригнічення мікрофлори, відповідальної за розвиток карієсу. Згадані бактерії виробляють молочну кислоту і виділяють її до ротової порожнини, через що утворюється зубний камінь, руйнується емаль та з’являється карієс у зубах. Винайдена вакцина допомагає посилити атаку імунітету на патогенні мікроорганізми у роті. У результаті кількість Streptococcusmutansу ньому значно скорочується, а ймовірність розвитку карієсу знижується.

Навесні 2017 року біологи з США та Австралії завершили роботу над спільним дослідженням, результати якого спростували спадкові причини виникнення карієсу. Виявилося, що причина хвороб зубів – це не генетична схильність, а наслідок недостатнього догляду за ротовою порожниною. Вчені дійшли висновку, що деяка частина мікрофлори роту справді має спадковий характер, але зовсім не та, що провокує виникнення карієсу. За потрапляння до роту Streptococcusmutansвідповідають тільки зовнішні фактори.

Карієс – це не така вже й проста хвороба, як вважає більшість людей. Якщо його довго не лікувати, під загрозою буде не лише зуб, а й ясна через появу супутніх захворювань. До того ж, це інфекція, яка може передаватися сусіднім зубам і руйнувати й їх. Крім того, слід пам’ятати, що карієс – це джерело інфекції в організмі, що є небезпечним для людей, ослаблених іншими хворобами чи, наприклад, вагітністю. Ось чому рекомендовано пролікувати зуби ще на етапі планування вагітності, щоб уникнути небезпеки для розвитку плоду, особливо у першому триместрі.

Чи стане винайдена вакцина доступною, чи залишиться лише фактом наукового відкриття, покаже час. Але позитивним є вже той факт, що такий спосіб боротьби з карієсом стає реальним.