Домой Разное Калина при застуді: прості та ефективні рецепти

Калина при застуді: прості та ефективні рецепти

141
0

Ось і прийшла осінь, а з нею й пора застуд. Калина – неймовірно цінний природний подарунок цієї пори року, відвари та чаї з якої є прекрасними лікувальними засобами. В цих ягодах міститься багато вітаміну С, який допомагає впоратися з симптомами застуди, нормалізувати температуру тіла, зміцнити імунітет. Калина має протизапальні, потогінні властивості, тож треба знати, як можна корисно та смачно її вживати.

Чай з калиною. Для його приготування згодяться як свіжі, так і заморожені ягоди, також можна використовувати калину, перетерту з цукром. Найкраще заварити склянку зеленого чаю та додати до нього 2 столові ложки подрібнених ягід калини. Отриману суміш слід перемішати та залишити на 10 хвилин. Після цього в теплий чай треба додати чайну ложку меду, перемішати та пити ароматний напій. Якщо для чаю використовується калина, перетерта з цукром, мед можна не додавати.

Калина з медом.  Ягоди калини можна помити та звільнити від шкурочок та кісточок. Після цього отримане ягідне пюре слід змішати з медом у рівних пропорціях. Cуміш у баночках ставлять до холодильника та вживають до декількох разів на день по 1 столовій ложці під час застуди.

Відвар калини з медом. Одну столову ложку ягід калини слід залити 1 склянкою гарячої води. Отриману суміш необхідно варити на повільному вогні 10 хвилин, потім дати їй охолонути та пити з медом по 1 столовій ложці тричі на день через півгодини після їжі.

Медова настоянка калини. Ягоди калини слід залити підігрітим у мікрохвильовій печі медом, залишити на 7 годин та гарно перемішати. Отриману настоянку слід приймати під час застуди по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.

Відвар калини на медові. В емальованому посуді необхідно змішати 100 г ягід калини та 200 г меду. Отриману суміш ставлять на помірний вогонь та нагрівають, але не доводять до кипіння. Їсти відвар можна декілька разів на день після їжі по 1-2 столовій ложці.

Кому не варто їсти калину?
Калина має протипоказання. Вона здатна знижувати артеріальний тиск, тому не рекомендована гіпотонікам. Також лікування калиною не рекомендоване вагітним жінкам, особам з підвищеним згортанням крові, схильним до тромбозів. Калину не радять вживати при підвищеній кислотності шлунку, хворобах нирок, подагрі.

Калина – це прекрасні природні ліки, а в сукупності з медом вона стане в нагоді під час застуди та допоможе швидше видужати.