Домой Разное Носії токсоплазми мають ризик розвитку хвороб мозку – висновки вчених

Носії токсоплазми мають ризик розвитку хвороб мозку – висновки вчених

128
0

Токсоплазма – внутрішньоклітинний паразит, який часто мешкає у кишечнику домашніх тварин, особливо часто – у котів. Саме від них можна заразитися токсоплазмозом. Заражена людина може бути дуже тривалий час носієм інфекції, навіть не підозрюючи про існування у себе хвороби. Особливо небезпечним токсоплазмоз є під час вагітності, особливо у першому триместрі, він може стати причиною важких патологій розвитку плоду. Проте і в інший час життя токсоплазмоз є небезпечним, навіть якщо ніяким чином себе не виявляє.

Вчені з університету Чикаго (США) провели дослідження, під час якого вивчався вплив токсоплазми на здоров’я людини. Його результати показали, що цей паразит пов’язаний із виникненням у людини епілепсії, хвороби Паркінсона, Альцгеймера, деяких видів раку мозку та інших неврологічних недугів. Про дане дослідження повідомляє ІА «Уніан» з посиланням на ScientificReports.

Вчені стверджують, що токсоплазма активує у мозку гени, які захищають паразита від уваги до себе зі сторони імунної системи. Якщо ж на організм діє ще якийсь стресовий фактор, такий як вагітність, інші інфекції тощо, виникають хвороби мозку. У ході дослідження велося спостереження за близько 300 сім’ями впродовж 40 років. Члени даних сімей були заражені токсоплазмозом. Виявилося, що токсоплазма, проникаючи до мозку і змінюючи роботу певних генів, пригнічує частину з них та посилює роботу інших ділянок ДНК. В результаті послаблення імунітету призводить до ризику появи раку та інших неврологічних хвороб. До них належать епілепсія, шизофренія та інші психічні розлади.

Статистичні дані стверджують, що на сьогодні більше 60 мільйонів жителів США заражені токсоплазмозом. По Україні подібних даних немає, але носіїв цього паразита теж багато. Широка розповсюдженість токсоплазми серед домашніх улюбленців та їх господарів змусила вчених звернути увагу на це питання. Виявилося, що токсоплазма здатна змінювати поведінку людини, в організмі якої мешкає, викликає незворотні зміни в роботі мозку.

Результати даного дослідження показали, що треба виявляти підвищену увагу до свого здоров’я, якщо у вашому помешканні мешкає домашня тварина, особливо кішка. На сьогодні виявити та пролікувати токсоплазмоз можна, просто треба звернути увагу на цю проблему, особливо на етапі планування вагітності.