Домой Разное Смартфони негативно впливають на здоров’я шиї та хребта людини

Смартфони негативно впливають на здоров’я шиї та хребта людини

125
0

Щоденне користування смартфонами негативно впливає на здоров’я шиї та хребта людини, на формування її постави. Про це стверджують вчені з США й Нової Зеландії, які провели відповідні дослідження з цього питання.

Справа в тому, що для використання смартфону люди зазвичай нахиляють голову вперед, займаючи неприродне положення тіла. Це створює додаткове навантаження на хребет, затискає судини, що йдуть до голови. Результат – поява міжхребцевих гриж, швидка втомлюваність людини, головний та спинний біль.

Стів Огуст, фізіотерапевт з Нової Зеландії, називає позицію тіла, схиленого над смартфоном, iГорб (iHunch), а професор Гарварду Емі Кадді назвала її iПоза (iPose). У середньому голова дорослої людини важить від 4,5 до 5,5 кг. Щоб було зручніше дивитися на екран телефону, необхідно нахилити шию десь на 60°. Через це ми самі штучно збільшуємо вагу, яку повинна утримувати наша шия. Вона досягає близько 30 кг замість 4-5 кг! Це колосальне перенавантаження, яке наша шия та хребет відчувають все частіше.

Стів Огуст стверджує, що раніше горб на спині в районі шиї виникав лише у літніх людей, зараз же він буває навіть у підлітків.

То що ж робити? Зовсім перестати користуватися смартфоном? Всі розуміють, що в сучасному світі це нереально. Але треба пам’ятати про існуючу проблему та слідкувати за положеннями свого тіла впродовж доби. До профілактичних заходів, які цілком реально реалізувати на практиці, належать:

  • Слід старатися піднімати телефон до рівня очей, а не нахиляти до нього голову.
  • Для спілкування телефоном використовуйте гарнітуру (навушники), це допоможе тримати голову прямо, а не нахиляти її в один, чи в інший бік, тримаючи слухавку.
  • Виконуйте нескладні вправи на розминку м’язів спини та шиї: робіть нахили голови і тулуба вперед і в сторони, слідкуйте за тим, щоб тримати спину прямо.
  • Сучасні технології можуть значно полегшити життя, але, в той же час, досить часто несуть небезпеку для здоров’я. Ними слід навчитися правильно користуватися, інакше проблем не уникнути.