Домой Разное Як діяти при підвищенні температури тіла: поради лікаря Комаровського

Як діяти при підвищенні температури тіла: поради лікаря Комаровського

130
0

У вересні поточного року Міністерство охорони здоров’я України випустило спеціальний випуск газети “Активуй здоров’я”, колонку в якому веде дитячий лікар Євген Комаровський. Він дає прості поради, як діяти у разі підвищення температури тіла.

Отже, при підвищенні температури тіла слід:

  • Забезпечити у приміщенні, де перебуває хворий, дотримання оптимальних параметрів температури та вологості повітря. Температура повинна бути у межах 18-20°С, вологість – 50-70%.
  • Активно поїти хворого, найкраще для цього підходять спеціальні розчини для пероральної регідратації, які продаються в аптеках. Якщо людина відмовляється їх пити, давати треба яку завгодно рідину, аби вона надходила до організму у великій кількості. Найкраще засвоюються напої, температура яких дорівнює температурі тіла.
  • Слідкувати за кольором шкіри хворого: якщо вона бліда, його необхідно тепло вдягнути, якщо рожева, зайвий одяг треба скинути.
  • Забезпечувати хворому наявність носового дихання за допомогою судинозвужувальних крапель, чітко дотримуючись інструкції щодо максимального періоду та частоти їх застосування. При температурі тіла вище 39°С дихання ротом є надзвичайно шкідливим, через нього слиз засихає, що провокує ускладнення, аж до запалення легень.
  • Знижувати температуру можна лише за допомогою засобів із діючою речовиною парацетамолом чи ібупрофеном.
  • Доктор Комаровський категорично не рекомендує:

    • Розтирати хворого оцтом чи спиртовмісними рідинами.
    • Опускати людину в ванну з холодною водою, загортати в мокрі простирадла.

    Ще один дуже важливий момент: якщо причина підвищення температури є незрозумілою, слід переконатися, чи немає у хворого висипу. Поява будь-якого висипання на шкірі є приводом для термінового звернення за медичною допомогою.

    Найчастіше висока температура тіла є супутником звичайної ГРВІ, у такому разі вона знизиться через 3-5 днів. Лікарі не рекомендують знижувати температуру за допомогою медикаментів до досягнення її позначки у 38,5°С. Проте слід пам’ятати, що найчастіше температура підвищується на ніч. Тому перед сном є сенс її знизити, навіть якщо вона дещо менша, ніж 38,5°С, щоб уникнути її різкого стрибку та негативних для здоров’я наслідків, пов’язаних із ним.