Домой Разное Материнське молоко має антибактеріальну дію – американські вчені

Материнське молоко має антибактеріальну дію – американські вчені

124
0

Материнське молоко – це складна суміш білків, жирів та вуглеводів, яка є природним захистом малюка від різноманітних інфекцій. У США, в Університеті Вандербільта, провели дослідження, яке показало, що вуглеводи у грудному молоці не лише самі по собі мають антибактеріальні властивості, а й посилюють антибактеріальну дію білків. Результати дослідження були презентовані наприкінці серпня під час щорічної зустрічі Американського хімічного товариства у Вашингтоні, а детальна стаття, присвячена йому, вийшла ще у червні в авторитетному журналі ACS Infectious Diseases.

Унікальність антибактеріальних сполук у грудному молоці полягає в тому, що вони є абсолютно нетоксичними, на противагу більшості існуючих антибіотиків. Дослідження показало, що материнське молоко має подвійну дію: воно спочатку підвищує чутливість бактерії-мішені, а потім знищує її.

Вчені почали замислюватися над антибактеріальними властивостями грудного молока не даремно: зараз у світі гостро постає проблема стійкості бактерій до існуючих антибіотиків. З хворобами стає все важче боротися, тому в розробці нових ліків доцільно використовувати природні ефективні механізми знищення бактерій. Подібні дослідження – важливий крок до того, щоб почати розробляти антибактеріальні засоби, які будуть мати властивості, близькі до грудного молока.

Зараз вчені та лікарі працюють над розробкою комбінованої стратегії для боротьби зі стійкими до ліків бактеріями,серед яких так звані «лікарняні» інфекції, викликані ентерококом, стафілококом тощо. Ці мікроорганізми пристосовуються до умов сучасного світу, видозмінюються та вироблять резистентність до будь-яких відомих ліків.

Материнське молоко – це один з найбільших природних скарбів, який людина отримує при народженні. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує виключно грудне вигодовування до досягнення дитиною 6-місячного віку. Якщо є така можливість, ВООЗ рекомендує годувати груддю до 2 років.

Саме грудне вигодовування є основою міцного імунітету дитини та її захистом від інфекцій. Нарешті люди почали усвідомлювати, що у природи можна і треба вчитися механізмам захисту, в даному випадку від бактерій. Можливо, дослідження складу та властивостей материнського молока допоможе створити нові, ефективні ліки, які врятують не одне життя.