Домой Разное Отруєння грибами: симптоми, невідкладна допомога

Отруєння грибами: симптоми, невідкладна допомога

156
0

Кожного року в Україні фіксують випадки отруєння лісовими грибами, деякі з яким закінчуються летально. Лікарі наполегливо не рекомендують вживати гриби непромислового виробництва, проте охочі завжди знаходяться. Самі по собі гриби – це продукт, який важко перетравлюється у кишечнику, їх не варто їсти вагітним, матерям, які годують дітей груддю, дітям, літнім людям. Якщо ж отруєння все ж таки сталося, слід знати його симптоми та розуміти, яку невідкладну допомогу надати людині до приїзду швидкої допомоги.

Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами дають про себе знати через 1-2 години після їх споживання, іноді раніше. До його головних симптомів належать наступні:

  • нудота;
  • блювання;
  • сильний біль у животі;
  • інтенсивна діарея (до 15 разів на добу);
  • підвищення температури тіла;
  • слабкий пульс;
  • кінцівки холонуть.

До інших симптомів, які виникають не завжди, належать:

  • марення;
  • галюцинації;
  • людина може стати неконтрольованою, агресивною, не розуміє, що реальне, а що їй ввижається.

Перша допомога при отруєнні грибами
Якщо є підозра на отруєння грибами, перше, що треба зробити, – негайно викликати швидку медичну допомогу. Поки “швидка” буде в дорозі, слід дотримуватися постільного режиму та пити багато рідини для виведення токсину через сечу та запобігання зневоднення. Також рекомендовано випити активоване вугілля або інший наявний сорбент.

Буває, що швидка допомога їде довго, тоді, щоб не втрачати дорогоцінний час, слід промити постраждалому шлунок: випити 1-1,5 л кип'яченої води та викликати блювання, натиснувши пальцями на корінь язика.

Якщо вчасно звернутися за медичною допомогою, через добу стан хворого має нормалізуватися.

Консервовані гриби, які готувалися чи зберігалися з порушенням санітарно-епідеміологічних норм, можуть стати джерелом ботулізму, який зараз постійно фіксується в Україні. Від нього цього року вже померло 9 осіб. Тож будьте обережні і з цим видом грибів. Особливо це стосується грибів, зібраних в лісі та законсервованих в домашніх умовах.

З року в рік ЗМІ повідомляє про випадки отруєння грибами, про смерті в їх результаті, та люди вперто не роблять відповідних висновків. Потурбуйтеся про свою безпеку та безпеку вашої сім’ї, вживайте лише гриби промислового виробництва. Якщо ж ви відчули симптоми отруєння, не гайте часу, звертайтеся за медичною допомогою.

Читайте також: Отруєння грибами: до лікарні потрапила вся сім’я