Домой Разное Чому яблука корисні для здоров’я? Що треба знати про цей фрукт?

Чому яблука корисні для здоров’я? Що треба знати про цей фрукт?

177
0

Сьогодні, 19 серпня, православні християни відзначають свято Преображення Господня, яке співпадає зі слов’янським святом урожаю Яблучним Спасом. У народі кажуть «Спас – тримай рукавички про запас», що означає, що літо вже закінчується, пора збирати врожай та готуватися то зими. І дійсно, після Спасу серпневі ночі стають дедалі прохолоднішими. Символом Яблучного Спасу є яблука, які православні в цей день йдуть святити до церкви. Саме сьогодні слід згадати про корисні властивості цього поширеного та популярного в Україні фрукта.

Чому яблука корисні для здоров’я?
Їсти яблука корисно з таких причин:

  • Ці плоди корисні для роботи серця. Регулярне вживання яблук зміцнює стінки судин, зменшує їх ламкість, знижує ризик розвитку тромбозу, утворення холестеринових бляшок. Усього 2 яблука на день не дадуть холестерину відкластися на стінках артерій.
  • Яблука корисні для кишечника та травної системи. У даних фруктах є пектини, целюлоза та клітчата, всі ці компоненти допомагають усунути з кишечника токсичні речовини. Крім того, яблука нормалізують травлення.
  • Дані фрукти покращують стан зубів. У м’якоті яблук є пектини, що мають бактерицидні властивості. Корисно їсти яблука натщесерце, це допоможе очистити зубну емаль та промасажує ясна, покращивши їх кровообіг. Проте людям зі слабкими яснами, схильними до кровоточивості, краще не кусати яблука, а нарізати їх шматочками, щоб не травмувати ротову порожнину.
  • Яблука – прекрасний дієтичний продукт. Яблучна дієта – одна з найбільш популярних у світі. До складу фруктів входить клітковина, яка регулює процес травлення та сприяє втраті зайвих кілограмів. Ці фрукти не містять жирів. Але не треба захоплюватися і їсти виключно їх, раціон повинен бути різноманітним та збалансованим.
  • Ці плоди природи – джерело багатьох вітамінів та мікроелементів. Лише одне з’їдене яблуко дає заряд енергії, оскільки в ньому є безліч вітамінів: А, В1, В2, С, Е, РР. Також ці фрукти містять такі корисні мікроелементи, як кальцій, калій, магній, натрій, фосфор, йод, кремній, мідь, марганець тощо. Завдяки цьому яблука покращують імунітет та захищають від ГРВІ й інших хвороб.
  • Яблука стабілізують стан крові, роботу нервової системи, мозку, підтримують функціонування щитоподібної залози, покращують міцність зубів та кісток.
  • Проте слід пам’ятати, що яблук є багато сортів. Південні сорти мають високий вміст цукру, а кислі не можна вживати при виразці шлунку, гастриті. Якщо ж переїсти цих фруктів, може бути діарея.

    Яблука – це природне джерело вітамінів, вони ростуть у наших географічних широтах і є доступними. Тож не варто нехтувати можливістю насолодитися смаком цих корисних фруктів.