Домой Разное Факти про грудне вигодовування, які необхідно знати

Факти про грудне вигодовування, які необхідно знати

220
0

1 серпня 2017 року розпочався Всесвітній тиждень грудного вигодовування, ініційований та підтримуваний Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Це зайвий привід задуматися, наскільки корисним є грудне вигодовування та чи забезпечує сучасне суспільство всі умови матерям для його підтримання.

ВООЗ стверджує, що грудне вигодовування (ГВ) – один із найбільш ефективних шляхів забезпечення здоров’я та виживання дітей в усьому світі. Ось факти, які необхідно знати про нього:

  • Починати грудне вигодовування слід з першого прикладання малюка до грудей матері впродовж першої години після народження, ще в пологовій залі.
  • У перші 6 місяців життя дитина повинна отримувати виключно грудне молоко чи адаптовану молочну суміш, якщо можливості годувати груддю немає.
  • ВООЗ рекомендує продовжувати грудне вигодовування до 2-річного віку дитини. Багато лікарів стверджує, що вкрай бажаним є продовження ГВ до того, як малюкові виповниться 1 рік, далі – це суто бажання матері та дитини.
  • У світі, за статистикою ВООЗ, менше 40% дітей віком до півроку знаходяться виключно на грудному вигодовуванні.
  • У віці 6-ти місяців слід поступово  починати вводити до раціону дитини так званий прикорм: фруктові та овочеві пюре, каші, пізніше – м’ясо, кисломолочні продукти. Віком до 1 року малюк повинен практично повністю перейти на загальний для сім’ї раціон харчування, звичайно, з урахуванням особливостей віку.
  • У ВООЗ рекомендують уникати використання пляшечок та пустушок задля налагодження нормального, повноцінного грудного вигодовування.
  • Грудне молоко містить речовини, необхідні для здорового розвитку малюка. Воно є безпечним та має антитіла, які сприяють захисту дитини від ГРВІ, діареї, пневмонії тощо. Люди, які в дитинстві знаходилися на ГВ, мають меншу ймовірність набрати зайву вагу, у них рідко буває діабет другого типу, вони демонструють хороший інтелектуальний розвиток.
  • Під час грудного вигодовування між малюком та мамою виникає інтимний зв’язок, контакт, що є надзвичайно важливим для обох.
  • Грудне молоко є фактично безкоштовним, що є суттєвою перевагою для багатьох сімей у світі.
  • Грудне вигодовування знижує ризик розвитку раку молочної залози та яєчників у жінки, діабету другого типу.
  • Отже, переваги грудного вигодовування є очевидними. Проте існують і серйозні проблеми з його налагодженням. Часто у перші дні та навіть тижні годувати груддю боляче для жінки, вона є виснаженою після пологів, повинна призвичаїтися до нового способу життя, налагодити режим дня, у неї може виникнути післяпологова депресія. Все це робить ГВ якимось дуже важким, тож дехто не витримує.

    Суспільство повинно розуміти значення грудного вигодовування та усіляко підтримувати матір у цьому питанні. Ще в пологовому будинку її повинні навчити правильно прикладати дитину до грудей, щоб не допустити тріщин на сосках та болю. Новоспеченій мамі має допомагати чоловік, родичі, розуміти, що їй треба дати час поспати, відпочити, відновити сили. Також не можна забувати про важливість інформаційних компаній на рівні держави щодо ролі ГВ у здоров’ї нації.

    Грудне вигодовування – це прекрасний і не такий вже й тривалий етап у житті, тож слід сповна ним насолодитися, організувавши правильно весь процес.

    Читайте також: О неделе поддержки кормления грудью: семейный празник состоится в столице